Hoe analyseer in de organisatie resultaten van een medewerkersonderzoek?

Je kunt de resultaten van je medewerkersonderzoeken vinden door bovenin de balk op 'Organisatie' te klikken en vervolgens links op Betrokkenheid (dit kan een andere term hebben, op basis van jouw organisatie). Hier vind je een dashboard waarin je de resultaten per onderzoek kunt bekijken. In dit artikel leggen we uit hoe je dit dashboard kunt aflezen en de resultaten analyseert.

 

Scores op hoofdlijnen, filters en exporteren

De scores in het dashboard liggen tussen de 0 en 100 en je kunt deze score interpreteren als een rapportcijfer. Dus een 76 is een 7,6 en een 63 is een 6,3. Scores kunnen een groene of rode kleur hebben. Alle scores onder de 65 worden rood. Niet omdat dit onvoldoende is, maar omdat je hierdoor snel inzicht krijgt in de thema's of vragen waar nog de meeste winst te behalen valt. 

De eNPS score wordt anders berekend en ligt tussen -100 en +100. Een negatieve eNPS kleurt rood en een positieve eNPS kleurt groen. In dit artikel lees je hoe de eNPS wordt berekend. 

Je kunt daarnaast ook een export maken van de resultaten. Als je op 'Exporteer' klikt wordt er een Excel gedownload met de resultaten op basis van de geselecteerde filters. Je kunt hiermee bijvoorbeeld alle geschreven toelichtingen per vraag bekijken, of het gemiddelde rapportcijfer van de eNPS berekenen (dit geeft vaak extra context aan de eNPS score).

 

Bovenaan in het dashboard zie je de score op hoofdlijnen, op basis van de geselecteerde filters. Je kunt filteren op onderzoek, op teams en op functies.

  • Betrokkenheid: hier toont de totale score van alle thema-vragen die zijn gesteld.
  • eNPS: hier toont de totale eNPS score.
  • Participatie: hier toont het aantal medewerkers dat het onderzoek heeft ingevuld.

Verder zie je ook de scores per per thema die zijn uitgevraagd. Als je op een of meerdere thema's klikt, dan filtert het overzicht daaronder op basis van de geselecteerde thema's.

 

Analyseren resultaten

Je kunt de resultaten in de diepte analyseren met behulp van de verschillende overzichten. Je kunt de resultaten tonen via de heatmap, per thema, per vraag, en per antwoord. Hieronder volgt een uitleg hoe de resultaten per overzicht kunt analyseren. De meest waardevolle overzichten zijn de heatmap en het overzicht per vraag.

De resultaten worden altijd anoniem weergeven. In dit artikel lees je hoe anonimiteit in Dialog wordt geborgd.

 

Heatmap

Via de heatmap kun je de resultaten zijn opgebouwd per team of per afbeelding. Dit geeft je snel inzicht in welke teams hoog scoren op bepaalde thema's en bij welke teams er bij bepaalde thema's nog de meeste winst is te behalen.

Als je in het overzicht per thema op een thema hebt geklikt, dan toont de heatmap de resultaten van alleen het geselecteerde thema.

Wanneer je op een van de vakken klikt, dan opent aan de rechterkant een scherm waar je de geschreven toelichtingen bij een thema kunt zien. Dit is natuurlijk enorm waardevol omdat het context geeft over waarom medewerkers een bepaalde score hebben gegeven. Je hebt hier ook de mogelijkheid om op antwoorden te reageren via de 'Reageer' knop onder een antwoord.

Per thema

Wanneer je het overzicht per thema zet, krijg je de resultaten te zien per thema. Je kunt de thema's uitklappen om de scores per subthema te zien, en zelfs per vraag. Dit overzicht geeft je snel inzicht in welke (sub)thema's het hoogst scoren, en op welke subthema's de meeste winst te behalen is.

Ook hier geldt weer, wanneer je op een thema of vraag klikt, krijg je alle geschreven toelichtingen te zien.

Per vraag

Wanneer je het overzicht per vraag zet krijg je de scores van alle gestelde vragen te zien. Deze weergave is enorm waardevol om heel specifiek per vraag te kunnen zien hoe er is gescoord. Door op het kopje 'Score' te klikken kun je de vragen sorteren van hoog naar laag en laag naar hoog. Op die manier zie direct welke vragen het hoogst gescoord hebben en welke vragen het laagst. Dit is enorm waardevol wanneer je aan de slag gaat met je analyse en een toplijst wil maken met de onderwerpen om mee aan de slag te gaan.

Wanneer je op een vraag klikt, dan opent opnieuw een scherm waar je de geschreven toelichting per vraag kunt bekijken. Dit geeft je extra context over hoe de score tot stand is gekomen.

Per antwoord

Tot slot kun je het overzicht ook nog alle antwoorden tonen. Je ziet vervolgens alle geschreven toelichtingen op de vragen. Je kunt het overzicht ook zo indelen dat je alle antwoorden ziet, dus ook die zonder antwoorden. Je kunt op antwoorden anoniem reageren via de 'Reageer' knop. Bijvoorbeeld op alle vragen waar een lage score op is gegeven.

 

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 1 van 1