Aan het einde van een periode ga je in gesprek met je medewerkers over wat zij hebben bereikt en ontwikkeld. In Dialog kun je deze gesprekken voorbereiden via een evaluatieformulier. In dit artikel vind je (1) een videodemo over het schrijven van een (zelf)evaluatie, (2) beschrijven stap voor stap hoe het evaluatieproces in Dialog werkt en (3) leggen we uit hoe je via een dashboard de voortgang van jouw medewerkers kunt bijhouden.
(1) Videodemo: zelfevaluatie schrijven
(2) Het evaluatieproces in Dialog
1. De medewerker schrijft eerst een zelfevaluatie en deelt deze met jou. Wanneer hij of zij dit gedaan heet ontvang je hierover een e-mail. Door op de 'Bekijk evaluatie' knop in deze e-mail te klikken, ga je direct naar het evaluatieformulier van de medewerker toe.
2. Je gaat vervolgens een evaluatie over de medewerker schrijven. Om dit eenvoudiger voor je te maken, zie je wat de medewerker in zijn/haar zelfevaluatie heeft geschreven. Je kunt hier eventueel op voortborduren of reageren.
Je ziet ook jouw eigen (privé)notities over de medewerker en de reflecties en ontvangen feedback van de medewerker zelf. Op die manier heb je alle informatie bij de hand waardoor het eenvoudiger wordt om de evaluatie te schrijven.
Je kunt de evaluatie tussendoor opslaan als concept en op een later moment weer verder schrijven.
3. Wanneer je klaar bent met het schrijven van de evaluatie kun je deze versturen. Dit doe je door op 'Verstuur naar...' te klikken. De medewerker krijgt vervolgens een e-mail en kan de door jou geschreven evaluatie nu inzien.
4. Je bent nu goed voorbereid voor het evaluatiegesprek. Je kunt het evaluatieformulier eventueel nog aanpassen naar aanleiding van wat jullie besproken hebben. Na het gesprek heb jij de verantwoordelijkheid om de evaluatie af te ronden. Hiermee wordt de evaluatie gesloten en kan het formulier niet meer aangepast worden.
Dit doe je door onderaan het formulier op 'Evaluatie definitief maken' te klikken. Dit doe je dus pas nadat het evaluatiegesprek geweest is. Heb je de evaluatie per ongeluk definitief gemaakt maar willen jij of de medewerker er nog iets in wijzigen? Dan kun je de interne beheerder van je organisatie vragen om de evaluatie te heropenen.
5. Heeft jouw organisatie ingesteld dat de medewerker de afgeronde evaluatie moeten goedkeuren? Dan ontvangt hij/zij, nadat je de evaluatie definitief gemaakt hebt, een e-mail met het verzoek om akkoord te geven op de evaluatie. Wanneer dit gebeurd is, heb je alle stappen doorlopen en is de evaluatie volledig afgerond.
(3) Voortgang bijhouden
Aan het einde van de evaluatieronde is het de bedoeling dat alle evaluaties van jouw medewerkers zijn afgerond. We hebben daarom een dashboard gemaakt waarmee je de voortgang van de evaluaties van jouw medewerkers kunt bijhouden. Lees hier waar je dit overzicht kunt vinden en hoe je deze kunt gebruiken.