Hoe analyseer ik de resultaten van een medewerkersonderzoek van mijn team(s)?

Wanneer er medewerkersonderzoeken gehouden zijn via Dialog, heb je als leidinggevende inzicht in de resultaten van jouw team(s). Je kunt de resultaten inzien door op 'Team' te klikken in de balk bovenin, en vervolgens op 'Betrokkenheid' aan de linkerkant (dit kan een andere term hebben, zoals bijvoorbeeld Engagement). Je ziet hier een dashboard waar je de resultaten per onderzoek kunt inzien en analyseren.

 

Scores op hoofdlijnen, filters en exporteren

De scores in het dashboard liggen tussen de 0 en 100 en je kunt deze score interpreteren als een rapportcijfer. Dus een 76 is een 7,6 en een 63 is een 6,3. Scores hebben een groene of een rode kleur. Alle scores onder de 65 worden rood. Niet omdat dit onvoldoende is, maar omdat je hierdoor snel inzicht krijgt in de thema's of vragen waar nog de meeste winst te behalen valt. 

De eNPS score wordt anders berekent en ligt tussen -100 en +100. Een negatieve eNPS kleurt rood en een positieve eNPS kleurt groen. In dit artikel lees je hoe de eNPS wordt berekend. 

Je kunt daarnaast ook een export maken van de resultaten. Als je op 'Exporteer' klikt wordt er een Excel gedownload met de resultaten op basis van de geselecteerde filters. Je kunt hiermee bijvoorbeeld alle geschreven toelichtingen per vraag bekijken, of het gemiddelde rapportcijfer van de eNPS berekenen (dit geeft vaak extra context aan de eNPS score).

 

Bovenaan in het dashboard zie je de score op hoofdlijnen, op basis van de geselecteerde filters. Je kunt filteren op onderzoek, op teams en op functies.

  • Betrokkenheid: hier toont de totale betrokkenheidsscore van jouw team(s)
  • eNPS: hier toont de totale eNPS score van jouw team(s)
  • Participatie: hier zie je hoeveel van jouw medewerkers het onderzoek hebben ingevuld

Verder zie je ook de scores per per thema die zijn uitgevraagd. Als je op een of meerdere thema's klikt, dan filtert het overzicht daaronder op basis van de geselecteerde thema's.

 

Resultaten analyseren

je kunt de resultaten in de diepte analyseren met behulp van de verschillende overzichten. Je kunt de resultaten zien in een heatmap, per thema, per vraag, en per antwoord. Je kunt de meest waardevolle inzichten vinden als je het overzicht op Per vraag zet. Hieronder volgt een uitleg hoe je deze overzichten kunt gebruiken.

Als je inzicht hebt in de resultaten van meerdere teams, kun je filteren op de teams waar je de resultaten van wilt zien.

De resultaten worden altijd anoniem weergeven. In dit artikel lees je hoe anonimiteit in Dialog wordt geborgd.

Per vraag

Als je het overzicht per vraag zet, zie je alle vragen die in het onderzoek gesteld zijn en de bijbehorende scores. Door op het kopje 'Score' te klikken, sorteer je het overzicht van hoog naar laag en als je er nog een keer op klikt van laag naar hoog. Hierdoor zie je heel snel in welke vragen jouw team excelleert, en waar nog de meeste winst te behalen valt. Dit is enorm waardevol wanneer je een gaat bepalen op welke onderwerpen je wil gaan focussen en wilt verbeteren met je team. 

 

Wanneer je op een vraag klikt, opent een scherm waar je de geschreven toelichtingen kunt zien die jouw medewerkers hebben gegeven. Dit geeft je extra context over waarom medewerkers een bepaalde score hebben gegeven en helpt bij het nadenken over verbeteringen.

Omdat de resultaten anoniem worden weergeven, weet je niet welke medewerker een toelichting heeft gegeven. Soms weet je niet hoe je iets moet interpreteren of je wilt zo graag gewoon in gesprek met deze collega. Maar je hebt geen idee wie het is. Daarom heb je de mogelijkheid om anoniem te reageren op de opmerkingen die medewerkers hebben geschreven. Zo kun je toch met medewerkers zonder dat zij zichzelf helemaal bloot hoeven te geven.

 

Heatmap

Als je leiding geeft aan meerdere teams, zie je in de heatmap een overzicht van de scores per team. Door middel van de kleuren zie je snel of er thema's zijn bij teams die aandacht nodig hebben. Ook hier geldt dat wanneer je op een vlak klikt, dat er een scherm opent met de opmerkingen van jouw medewerkers bij dat thema.

Als je bovenin het overzicht op een thema klikt, dan krijg je in de heatmap de resultaten per subthema van je teams te zien.

 

Per thema

Als je het overzicht op Per thema zet, dan zie je de resultaten per thema bekijken. Je kunt de thema's uitklappen om de scores per subthema in te zien en zelfs de scores per vraag. Ook hier geldt weer dat wanneer je op een thema of vraag klikt, je de bijbehorende opmerkingen kunt bekijken.

 

Per antwoord

Tot slot kun je ook een overzicht krijgen met alle antwoorden bij elkaar. Je ziet standaard alleen de antwoorden met een opmerking, maar je kunt het overzicht ook instellen zodat je alle antwoorden ziet, dus ook die zonder een opmerking. Op die manier kun je ook op antwoorden zonder opmerkingen reageren.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0