Hoe kan ik doelen maken aan de hand van de hulptool?

Klik op de knop 'Hulp bij doelen stellen', zoals je hieronder ziet.

Persoonlijk stappenplan

Klik op 'Maak persoonlijk plan' om aan de slag te gaan!

Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een stappenplan, maar het kan zijn dat jouw organisatie afwijkt van de opties, volgorde of termen.

 

Mijn functie

In de stap 'Mijn functie' bepaal je voor jezelf wat je kunt doen om nog beter te worden in je huidige functie. Je kunt: 

  1. Op de 'i' achter je functie klikken om je functieomschrijving in te zien.
    De functieomschrijving kun je ter inspiratie gebruiken om je doelen te formuleren. 
  2. Op het vierkantje klikken om een doel toe te voegen van een bestaande functieverantwoordelijkheid
  3. Op 'voeg een eigen doel toe' om een een doel toe te voegen die los staat van je verantwoordelijkheden
  4. Klik op de 'Plan' knop rechts boven in het scherm om te zien hoe je persoonlijk plan eruitziet. Wanneer je deze sidebar weer wilt verbergen zodat je kunt focussen op het maken van je doelen, klik je op het pijltje

NB: Het kan zijn dat jouw organisatie afwijkt van bovenstaande mogelijkheden

mceclip1.png

 

Teamdoelen

In de stap 'Teamdoelen' bepaal je voor jezelf wat je kunt bijdragen aan de doelen van jouw team of organisatie. Wanneer je met een persoonlijk doel wil bijdragen aan een team- of organisatiedoel, selecteer dan het vierkantje voor het desbetreffende doel. Nu opent een venster waarin je inhoud kunt geven aan je doel. Je kunt op de volgende manier je doel opmaken:

1. Geef je doel een naam - houd je doelnaam kort, zodat je het doelenoverzicht leesbaar houdt. Wil je meer informatie kwijt, schrijf dit dan bij de omschrijving.

2. Geef een omschrijving van je doel - geef aan wat je precies wil bereiken en waarom je dat wil doen. Zo maak je concreet wat je doel is en wat je ermee wil bereiken.

3. Knip je doel op in acties of meetbare resultaten - zo maak je je doel overzichtelijk, behapbaar en meetbaar waardoor het duidelijker voor je wordt hoe je het doel gaat behalen.
Wil je meer weten over de verschillende stappen, klik dan hier voor meer informatie. 

4. Koppel jouw persoonlijke doel aan een team- of organisatiedoel - hier zie je aan welk team- of organisatiedoel jouw doel iets bijdraagt.

Door je doel te laten bijdragen aan een team- of organisatiedoel kun je samen met je collega's helpen bij het realiseren van deze doelen. 

5. Klik op 'Doel aanmaken' om het nieuwe doel op te slaan

 

Competenties 

In de stap 'Competenties' bepaal je voor jezelf in welke competenties of kernwaarde jij nog wil groeien. Wanneer je met een competentie of kernwaarde wil oefenen, selecteer dan het vierkantje voor een ontwikkeldoel om deze aan te maken. 

Het doel wordt automatisch ingevuld op basis van de competentie. Je kunt vervolgens zelf je doel aanscherpen door de naam of omschrijving aan te passen. Je kunt natuurlijk ook zelf bepalen met welke gedragingen je gaat oefenen. Door op het plusje te klikken kun je een gedraging toevoegen. Daarnaast kun je ook nog extra actie, resultaat of gedraging toevoegen om je doel te behalen. Nadat je het ontwikkeldoel hebt aangemaakt, kun je een gedraging ook aanpassen. 

 

Ontwikkeling 

In de stap 'Ontwikkeling' bepaal je voor jezelf wat je verder nog wil ontwikkelen. Hier heeft jouw organisatie een aantal vragen neergezet om je te helpen na te denken, over waar je jezelf nog in zou willen ontwikkelen. Deze vragen kunnen je helpen om eventueel nog een extra nieuw ontwikkeldoel te bedenken.
Onder 'Ambitie' kun je aanvinken welke functie je in de toekomst ambieert en daar een ambitiedoel van maken. *


* Alleen beschikbaar met de module Talent

 

Herinneringen

In de stap 'Herinneringen' bepaal je voor jezelf hoe vaak en op welke dag je herinnerd wil worden aan je persoonlijke plan. Om je doelen te behalen is het belangrijk om er voldoende focus op te houden. Daarom kun je kiezen om periodiek een e-mail te ontvangen met wat jij je hebt voorgenomen om te bereiken en ontwikkelen. Hoe vaker je reflecteert, hoe sneller je groeit!

Klik op 'Afronden' om je plan op te slaan en eventueel te versturen.

Je hebt de optie om je plan wel of niet te versturen naar je leidinggevende. Nadat je een keuze hebt gemaakt kom je altijd weer terug op je doelen pagina. 

Nu heb je succesvol je persoonlijke plan gemaakt in Dialog en kun je aan de slag!

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0